Pracovníci Linory budú kontrolovaní podľa novej vnútropodnikovej normy

16.05.2012 Vranov nad Topľou

Hencovce 15. mája (TASR) - Zástupcovia Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSPĽP) dnes navštívili areál spoločnosti Linora so sídlom v Hencovciach, aby sa zoznámili s podmienkami, za akých tu v uplynulom období podroboval zamestnávateľ svojich zamestnancov fyzickým kontrolám. S osobnými prehliadkami pracovníkov firmy pred ich vstupom na toalety vyjadril SNSPĽP ostrý nesúhlas.
"Naše jednoznačné stanovisko je nerobiť takéto kontroly," povedala dnes pred novinármi v Hencovciach vedúca Odboru výskumu a vzdelávania SNSPĽP Henrieta Antalová. Ako dodala, fyzickú kontrolu realizovanú pracovníčkou súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) si dnes vyskúšala na vlastnej koži. Pripustila, že na zamestnankyne firmy môže pôsobiť stresujúco. V súvislosti s týmito kontrolami SNSPĽP dokonca konštatovalo, že ide o nedostatky v dodržiavaní ľudských práv na spomínanom pracovisku.
V spoločnosti Linora dochádzalo v uplynulom období ku kontrolám jej zamestnancov na vybraných pracoviskách pred každou návštevou toaliet. "Požiadavka výkonu kontrol vznikla z dôvodu zistených krádeží pančúch, keď zamestnankyne si práve na WC prezliekali staré pančuchy za nové," informoval TASR Ondrej Milčo, riaditeľ hencovskej spoločnosti produkujúcej textilné výrobky.
Ako dodal, od pondelka 14. júna sú na spomínaných pracoviskách firmy realizované kontroly jej zamestnancov prostredníctvom pracovníkov bezpečnostnej služby už nie dotykom, ale iba vizuálne.
"Pracovníčky SBS už budú teda vykonávať iba vizuálnu kontrolu a v prípade dôvodného podozrenia z krádeže, sa budú kontroly vykonávať v osobitnej kabínke, v súlade so zákonom o strážnej službe," vysvetlila Antalová. V súvislosti s budúcimi prehliadkami zamestnancov príjme zamestnávateľ podľa jej slov novú vnútropodnikovú normu.
V prípade, ak majú zamestnanci hencovskej spoločnosti v súvislosti s postupom zamestnávateľa pocit, že im boli upreté ich práva, SNSPĽP je ochotné týmto pracovníkom poskytnúť pomocnú ruku. "Pokiaľ nám predložia svedectvá, podložené dôkazy, sme stále pripravení zastupovať ich na súde a pomôcť im domáhať sa aj poskytnutia náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch," uzavrela Antalová.
 

Vyberte región